fbpx

Leuk feitje: Speelgoed wordt 29x zwaarder wanneer het tijd is om op te ruimen. 

Oké, misschien is dit officieel niet echt een ‘feit’ en heb ik het gewoon in een ‘meme’ op internet zien staan. Maar het is zó herkenbaar: je kinderen hebben binnen no time al hun speelgoed uitgehaald (ja, helemaal zelf!) en wanneer het tijd is om op te ruimen… ‘kunnen’ ze het ineens niet. En willen ze niet. En doen ze het niet. Zo vermoeiend. En irritant.

Er zijn drie manieren waarop je hiermee om kunt gaan als moeder en ik zet ze hieronder even voor je op een rij.

Optie 1: Je accepteert de situatie en leeft voortaan in een ontploft kinderdagverblijf. Die zooi hoort er toch gewoon bij als je kinderen hebt? Ontspannen op de bank zitten is wel wat lastiger met al die kleurrijke meuk in je gezichtsveld. De bank bereiken is al een work-out op zich. Hmm, toch maar eerst even opruimen dan. Zo, dat is weer gedaan. Eindelijk even relaxen op de bank… oh de kleine is alweer wakker. Gelukkig is dit ook maar een fase… Toch?

Gelukkig is dit ook maar een fase… Toch?

Optie 2: Je wordt lichtelijk gestoord van al die ‘zooi’ in je huis en wanneer je kinderen geen gehoor geven aan je vriendelijke, doch dringende, verzoek, om op te ruimen… Verlies je je geduld. Je dreigt (liefst met een grote vuilniszak in de hand) dat ze als ze NU niet snel gaan opruimen, dat jij het dan wel even voor ze zal doen… Of je vertelt ze dat ze geen t.v. mogen kijken/eerder naar bed moeten/geen toetje krijgen/vul-maar-in als ze niet snel gaan opruimen.

Optie 3: Je gaat op een leuke manier samen met je kinderen aan de slag om ze zélf te leren opruimen.

Ik heb zelf twee jongens (van inmiddels 6 en 9 jaar oud) en zowel optie 1 als optie 2 zijn hier regelmatig de revue gepasseerd. Eigenlijk was optie 2 een direct gevolg van het inzetten van optie 1. Want van de hele tijd lopen op te ruimen in plaats van tijd voor jezelf te nemen, raak je op een gegeven moment ‘lichtelijk geïrriteerd’ en dat leidt dan wel eens tot een ontploffing of toch minstens tot een strijd met je kind. En dat is niet fijn. Voor niemand.

Maar gelukkig hebben we optie 3 nog! En ik hoor het je denken: “Klinkt geweldig Petra! Maar hoe dan?!” Hoe leer ik mijn kinderen opruimen op een leuke manier? Hoe zorg ik ervoor dat ze het zelf gaan doen? Het antwoord zit al in de vraag: als je kinderen op een leuke manier wil leren opruimen, dan moet je van het opruimen een leuke activiteit maken.

Van opruimen een leuke activiteit maken… Hoe dan?!

Ken je de uitspraak: “Kinderen luisteren nooit goed naar volwassenen, maar doen ze wel perfect na”? Wanneer wij aan onze kinderen laten zien dat wij opruimen zelf niet leuk vinden, dan pikken ze dat zeker weten op. En dan doen we niet altijd bewust. Het kan al in kleine dingen zitten. Zo hebben we het vaak over ‘mogen’ spelen en ‘moeten’ opruimen. En hoe vaak loop je te zuchten, steunen en mopperen wanneer je zelf aan het opruimen bent? Reken er maar op dat ze dat feilloos oppikken.

Probeer zelf van dat hele opruimen geen groot ding te maken: stoppen met zeuren dus. En de echte kunst is natuurlijk om van het opruimen een leuke activiteit te maken. Niet alleen voor je kind, maar ook zeker voor jezelf. Eén manier om dat te doen, is door van het opruimen een spel te maken. Hieronder geef ik 2 voorbeelden waarop je dat kunt doen.

Spel 1: Dobbelen. Je laat je kind dobbelen en dat is het aantal stuks speelgoed dat hij moet opruimen. Zelf dobbel je natuurlijk ook en je kunt meerdere rondes doen.

Spel 2: Race tegen de klok. Je hebt hiervoor een timer nodig. Voor jonge kinderen kun je een time timer of de time timer app gebruiken. Daar zie je de tijd teruglopen in de vorm van een rode cirkel die steeds kleiner wordt. Zet de timer op 5 minuten (dat is in het begin echt lang genoeg) en je kind probeert, alleen of samen met jou, alles opgeruimd te hebben voordat de tijd om is.

En zo zijn er nog veel meer opruimspellen te bedenken. Een aantal voorbeelden die ik bedacht heb, vind je in mijn gratis e-book “Opruimen met plezier!”. Daarin staan 5 praktische tips om opruimen leuker te maken voor je kind plus 5 uitgebreide beschrijvingen van opruimspellen die je kunt doen.

Ik wens jou en je kinderen veel plezier met opruimen!

Dit blog verscheen in maart 2021 als gastblog op Gezin met vijf

Interessant? Deel het via social media!

Maak opruimen leuker voor je kind én voor jezelf!

Download nu mijn gratis e-book "Opruimen met plezier!"
Stuur mij dat e-book!

Pin It on Pinterest

Share This